Ефектът от изкуствения интелект вече започва да се усеща като сътресения

...
Ефектът от изкуствения интелект вече започва да се усеща като сътресения
Коментари Харесай

Технологичен армагедон: AI уволнява хората в индустрията, която го създаде

Ефектът от изкуствения разсъдък към този момент стартира да се усеща като разтърсвания в промишлеността, която го сътвори – софтуерната.

През последните месеци все по-голям брой софтуерни компании показват AI като причина за редуциране на служащи и преосмисляне на нови назначения.

Това се случва в миг, когато Силициевата котловина се надпреварва да се приспособява към бързия прогрес на технологията, създадена в " личния ѝ двор ", заяви CNN.

Миналия месец Chegg, компания за просветителни технологии, разкри в регулаторна документи, че редуцира 4% от работната си мощ, или към 80 чиновници, " с цел да усъвършенства позициите си за осъществяване на тактиката си за AI и да сътвори дълготрайна, устойчива стойност за своите студенти и вложители ".

Главният изпълнителен шеф на IBM Арвинд Кришна съобщи в изявление за Bloomberg през май, че компанията чака да прекрати наемането на чиновници за длъжности, които съгласно нея могат да бъдат сменени с AI през идващите години.

(В следващо изявление за Barrons обаче Кришна съобщи, че съгласно него предходните му мнения са били извадени от подтекста и акцентира, че " AI ще сътвори повече работни места, в сравнение с ще отнеме " ).

В края на април услугата за предпазване на файлове Dropbox съобщи, че редуцира към 16% от работната си мощ, или към 500 души, също базирайки се на AI.

В най-новия си отчет за съкращения компанията за работни предложения Challenger, Gray & Christmas заяви, че през май са съкратени 3900 души поради изкуствения разсъдък, като за пръв път съкращенията се основават на този фактор.

Случващото се в Силициевата предлага ранен взор върху това по какъв начин фирмите могат да се приспособяват към тези принадлежности.

Вместо да направи цели набори от умения ненужни за една нощ, както може би се притесняват някои, по-непосредственото влияние на новото потомство принадлежности за изкуствен интелект наподобява принуждава фирмите да пренасочат запаси, с цел да се възползват по-добре от технологията - и да слагат преди всичко служащите с опит в региона на изкуствения разсъдък.

" През последните няколко месеца изкуственият разсъдък завладя груповото въображение на целия свят, разширявайки евентуалния пазар за последващо потомство артикули по-бързо, в сравнение с някой можеше да чака ", написа Дрю Хюстън, основен изпълнителен шеф на Dropbox, в записка до чиновниците, в която афишира съкращенията.

" Нашият идващ стадий на напредък изисква друг набор от умения, изключително в региона на AI и създаването на артикули на ранен стадий. ", добавя той.

В отговор на питане за коментар по какъв начин протича реорганизацията към AI, Dropbox насочи CNN към страницата си за кариери, където сега се наемат чиновници за голям брой функции, фокусирани върху " Нови начинания за AI ".

Дан Уанг, професор в Колумбийското бизнес учебно заведение, съобщи пред CNN, че AI " ще накара организациите да се преструктурират ", само че към момента не счита, че машините ще заменят хората.

" AI, доколкото виждам, не замества хората, а по-скоро усъвършенства работата им ", споделя Уанг. " Мисля, че типът конкуренция, за който всички би трябвало да мислим повече, е, че човешките експерти ще бъдат сменени от други такива, които могат да се възползват от инструментите на AI. ", добавя той.

Уволненията в региона на технологиите с изкуствен интелект се случват на фона на по-широките съкращения в промишлеността. Много компании се приспособяват към несигурната икономическа среда и намаляващото търсене на цифрови услуги повече от три години след началото на пандемията.

Според данните, проследявани от Layoffs.fyi, единствено през 2023 година са съкратени към 212 294 служащи в софтуерната промишленост, като броят им към този момент е надхвърлил 164 709, регистрирани през 2022 година

Но в сянката на тези всеобщи съкращения, софтуерната промишленост е обхваната и от пристрастеност към изкуствения разсъдък и влага съществено в гении и технологии, свързани с него.

През януари, единствено няколко дни откакто Microsoft разгласи проектите си да редуцира 10 000 чиновници като част от по-широки ограничения за понижаване на разноските, компанията също по този начин удостовери, че прави " многомилиардна " инвестиция в OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT.

А през март в същото писмо до чиновниците, с което Марк Зукърбърг разгласи проектите си за редуциране на още 10 000 чиновници (след като през ноември предходната година редуцира 11 000 позиции), основният изпълнителен шеф на Meta очерта и проектите си за огромни вложения в изкуствен интелект.

Дори софтуерните инженери в Силициевата котловина, които в миналото бяха извънредно търсени, в този момент са изложени на риск да изгубят работата си или нарастването на заплатите в интерес на тези с повече опит в региона на AI.

Роджър Лий е създател на стартъп и следи съкращенията в софтуерната промишленост посредством своя уеб страница Layoffs.fyi. Управлява и Comprehensive.io, който проучва обявите за работа и данните за възнагражденията в към 3000 софтуерни компании.

Лий разяснява пред CNN, че неотдавнашен разбор на данни от Comprehensive.io демонстрира, че междинната заплата на старши софтуерен инженер, профилиран в изкуствен интелект или машинно образование, е с 12% по-висока от тази на тези, които не са профилирани в тази област - данни, които той назовава " награда за AI ".

Средната заплата на старши софтуерен инженер, профилиран в региона на изкуствения разсъдък или машинното образование, също се е нараснала с към 4% от началото на годината, до момента в който междинната заплата на старшите софтуерни инженери е останала непроменена, споделя той.

Лий уточни Dropbox като образец за компания, предлагаща изключително високо възнаграждение за длъжности, свързани с изкуствен интелект, като цитира лист с съществени заплати от 276 300 до 373 800 $ за длъжността основен инженер по машинно образование. (За съпоставяне, по данни на Comprehensive.io междинната заплата за старши софтуерен инженер сега е 171 895 долара).

На тези, които желаят да се развиват в софтуерната промишленост, може да се наложи да усъвършенстват уменията си в региона на изкуствения разсъдък.

Уанг, професор в Columbia Business School, съобщи пред CNN, че от пролетния учебен срок на тази година е почнал да изисква от студентите си да се срещнат с новите генеративни принадлежности за изкуствен интелект на пазара. " Мисля, че този вид запознаване е безусловно нужен, с цел да се приготвят за триумф и откакто завършат ", счита проф. Уанг.

Според него че не е належащо всички да станат експерти по изкуствен интелект, а по-скоро служащите би трябвало да знаят по какъв начин да употребяват инструментите му, с цел да са по-ефективни в работата си.

" Това е мястото, където бойното поле за гении в действителност се измества, защото диференциацията към този момент идва от най-креативните и ефикасни способи за консолидиране на AI в ежедневните задания. ", добавя професорът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР